neděle 8. července 2018

Jil Sander: Reconstruction


Asi nikoho nepřekvapí, když řeknu, že jsem vždy obdivovala práci pionýrky minimalismu, Němky Jil Sander. Byla to právě ona, kdo Evropě představil koncept oděvního minimalismu postavený především na dokonalých střizích a nekompromisní kvalitě a aplikovaný na základních kusech oblečení.

Její životní příběh není o nic méně zajímavý. Svou firmu založila v šedesátých letech minulého století, tedy v době, která minimalismu rozhodně nakloněná nebyla. Několikrát ji opustila, aby se do ní zase vrátila, kdykoli bylo potřeba pozvednout ji z popela. Její finální odchod proběhl v roce 2013.

Značka Jil Sander bez Jil Sander nikdy pořádně nefungovala. Výjimkou je jen zářivé působení Rafa Simonse, kterému se povedlo proniknout do DNA značky a modernizovat ji, aniž by ztratila svou tvář. Po nich potopa a totální úpadek.

Na lepší časy se začalo blýskat minulý rok, kdy na pozici kreativních ředitelů nastoupil manželský pár Luke a Lucie Meier. Už jejich první přehlídka ukázala, že dokonale pochopili dědictví značky, aniž by se jím nechali svázat. Všechny modely byly ukázkou precizní krejčoviny ve stylu Sander, ale zároveň se jim podařilo vnést do návrhů svěžest, odlehčenost a aktuálnost. Jejich zatím posledním počinem je kolekce Resort 2019 a podle mě se jedná o jejich nejzdařilejší kolekci. Ty košile! A šaty! A co teprv boty! Všechno střihově dokonalé, propracované a zároveň ležérní a snadno nositelné.

Snad jim to takhle půjde dál, protože směr nabrali správný.

source: vogue.com
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

© world of simplicity. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig